Miercurea neagră a statului de drept

2 noiembrie miercurea neagra a statului de drept: ICCJ a decis, listele de sustinatori depuse la BEC nu au cale de contestare

Actualizare 01 Noiembrie: Termenul de judecata la ICCJ este 2 noiembrie orele 14 camera M7

28.10.2016: Tribunalul Bucuresti isi declina competenta spre Inalta Curte de Casatie si Justitie

Comunicat

28.10.2016: Raspunsul ingrijorator pentru democratie primit de la BEC in urma INTAMPINARII depuse.

Actualizare 27.10.2016: Curtea de Apel a declinat competenta către Tribunalul București: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000341738&id_inst=2

Ultima Ora: 26.10.2016 – Contestarea listelor de sustinatori ale marilor partide:

Termenul fixat pentru judecarea contestației este joi, 27 octombrie 2016 orele 14.30 la Curtea de Apel București sala E107, Dosar 7288/2/2016.

[pdf-embedder url=”http://alternativacivica.ro/wp-content/uploads/2016/10/CONTESTATIE-CAB-ACASA.pdf” title=”contestatie-cab-acasa”]

Descarca aici Contestatia depusa la Curtea de Apel Bucuresti

Pe scurt:

Pana in 2015 legea electorala prevedea ca partidele sa depuna 25 000 de semnaturi in anul dinaintea alegerilor, (re)confirmand existenta partidului (pentru partidele noi se depuneau chiar in anul alegerilor). Aceste semnaturi erau ale membrilor partidului si nu se putea semna pentru mai multe partide. Erau practic cereri de adeziune sau reconfirmarea statutului de membru. Cand s-a modificat legea (in 2015) si s-a permis infiintarea unui partid cu doar trei membri, s-a pus si problema ca toate aceste partide ar putea „inunda” alegerile cu candidati si s-a luat masura introducerii acestor liste de 200 000 de sustinatori (la nivel national) pe care multi dintre noi am semnat. De data aceasta se putea semna pe mai multe liste si semnatura nu te facea automat membru de partid.

Totusi, legea noua spune clar ca semnatura de sustinere se da pentru lista de candidati a partidului, nu pentru partid. Din rea-vointa, neglijenta ori mimetism, toate partidele au strans semnaturi fara sa prezinte oamenilor in prealabil o lista de candidati. Au procedat asa PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP, PANR, PRU si, din pacate, si prietenii nostri de la USR. Candidatii au fost prezentati abia in ultimele zile.

Veti spune ca e doar o chichita si ca nu are asa o mare importanta. Aveti putintica rabdare… In loc, asa cum a fost intentia legiuitorului, electoratul sa cunoasca exact candidatul si sa ia constient decizia de a sustine sau nu pe cineva, partidele ne pacalesc pe toti sa semnam un cec in alb. Repet: aveti dreptul sa stiti exact pentru ce candidat semnati si ati fost prejudiciati.

Va dau un singur exemplu: prima lista de candidati depusa de PNL (in Maramures) o are in frunte pe d-na Chereches (mama primarului aflat in arest) si pe pozitia a doua, trimisa de la centru, pe d-na Boagiu (fost ministru). Daca numele acestea de candidati ar fi fost prezentate, asa cum prevede legea, inainte ca oamenii sa semneze pentru ei… ar mai fi semnat la fel de multi pentru PNL?

In fine, suntem constienti ca acceptarea demersului nostru ar arunca in aer alegerile, ca toate partidele ar fi puse intr-o situatie neplacuta dar credem ca trebuie sa tragem un semnal de alarma cu privire la atitudinea politicienilor fata de noi si credem ca incercarea de a repara un lucru facut prost e preferabila ignorarii pe principiul ca „merge si asa”.