Demisia, domnule Grindeanu!

Domnule Prim Ministru Grindeanu,

În aceste zile, societatea a spus răspicat NU corupției în cea mai mare acțiune civică pe care a cunoscut-o România după Revoluție.

Să fii demnitar al statului român înseamnă în primul rând onestitate, caracter și curaj. Niciuna dintre aceste calități nu s-a putut observa în scurta dumneavoastră ocupare a funcției de demnitate publică. Românii au acceptat rezultatul unor alegeri desfășurate în baza unor legi ce niciodată nu au fost controlate de constituționalitate, fără să știe că listele de semnături depuse de partidele participante în alegeri au fost nelegale în integralitate.

Programul de guvernare cu care ați fost învestit de Parlament nu conține nici decriminalizarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, nici eliminarea neglijenței în serviciu și, cu siguranță, nici reducerea pedepselor pentru abuz în serviciu de la 7 ani la 3 sau 1 an, nici introducerea prescripției faptei dupa 6 luni aşa cum aţi stabilit prin OUG 13. Ați propus un program ambițios, deși în multe locuri neclar sau superficial, ați propus un buget supradimensionat și nerealist pe care societatea era totuși dispusă să îl crediteze în mare măsură. Ați introdus prin OUG 9 prevederi care dau posibilitatea destabilizării bugetare pe termen scurt prin introducerea creditelor de angajament la discreția autorităților locale, fără o limită și fără justificare. Miniștrii dumneavoastră au început numirile în funcții ale personajelor strâns legate de marii corupți ai PSD (de pildă Spitalul Universitar).

De câteva zile, susţineţi constant ba că este vina protestatarilor că nu au înţeles modificările aduse prin OUG 13, ba că este vina Guvernului pe care îl conduceţi că nu s-a făcut înţeles. Vă reamintim că partidul din rândurile căruia proveniţi a obţinut voturile a puţin peste 18% din cetăţenii cu drept de vot! Restul societăţii a fost de la bun început circumspectă cu privire la capacitatea PSD de a guverna onest şi responsabil aşa încât OUG 13 nu a făcut decât să confirme temerile majorităţii aceleia pe care dumneavoastră nu aţi convins-o niciodată.

În acest moment în care se guvernează prin ordonanţe de urgenţă fără să existe o urgenţă, când între Preşedinţie, Parlament, Guvern, Avocatul Poporului, CCR, CSM, DNA se poartă un război continuu, separaţia puterilor în stat este încălcată, prin urmare statul de drept nu mai este funcțional. Nimeni nu își dorește un al doilea loc de muncă pe post de gardian al unui guvern care așteaptă doar un moment de neatenție pentru a da frâu liber jafului aşa cum aţi făcut-o, peste noapte, cu ordonanţe de urgenţă.

Vă solicităm să părăsiți funcția de demnitate pe care o ocupați, nu o meritați!

Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune – A.C.A.S.A.