Contestarea listelor de susținători ale marilor partide

Pe scurt:

Pana in 2015 legea electorala prevedea ca partidele sa depuna 25 000 de semnaturi in anul dinaintea alegerilor, (re)confirmand existenta partidului (pentru partidele noi se depuneau chiar in anul alegerilor). Aceste semnaturi erau ale membrilor partidului si nu se putea semna pentru mai multe partide. Erau practic cereri de adeziune sau reconfirmarea statutului de membru. Cand s-a modificat legea (in 2015) si s-a permis infiintarea unui partid cu doar trei membri, s-a pus si problema ca toate aceste partide ar putea “inunda” alegerile cu candidati si s-a luat masura introducerii acestor liste de 200 000 de sustinatori (la nivel national) pe care multi dintre noi am semnat. De data aceasta se putea semna pe mai multe liste si semnatura nu te facea automat membru de partid.

Totusi, legea noua spune clar ca semnatura de sustinere se da pentru lista de candidati a partidului, nu pentru partid. Din rea-vointa, neglijenta ori mimetism, toate partidele au strans semnaturi fara sa prezinte oamenilor in prealabil o lista de candidati. Au procedat asa PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP, PANR, PRU si, din pacate, si prietenii nostri de la USR. Candidatii au fost prezentati abia in ultimele zile.

Veti spune ca e doar o chichita si ca nu are asa o mare importanta. Aveti putintica rabdare… In loc, asa cum a fost intentia legiuitorului, electoratul sa cunoasca exact candidatul si sa ia constient decizia de a sustine sau nu pe cineva, partidele ne pacalesc pe toti sa semnam un cec in alb. Repet: aveti dreptul sa stiti exact pentru ce candidat semnati si ati fost prejudiciati.

Va dau un singur exemplu: prima lista de candidati depusa de PNL (in Maramures) o are in frunte pe d-na Chereches (mama primarului aflat in arest) si pe pozitia a doua, trimisa de la centru, pe d-na Boagiu (fost ministru). Daca numele acestea de candidati ar fi fost prezentate, asa cum prevede legea, inainte ca oamenii sa semneze pentru ei… ar mai fi semnat la fel de multi pentru PNL?

In fine, suntem constienti ca acceptarea demersului nostru ar arunca in aer alegerile, ca toate partidele ar fi puse intr-o situatie neplacuta dar credem ca trebuie sa tragem un semnal de alarma cu privire la atitudinea politicienilor fata de noi si credem ca incercarea de a repara un lucru facut prost e preferabila ignorarii pe principiul ca “merge si asa”.

Sanatate, educatie, dezvoltare, mediu, comert, cultura, etc. Avem atatea de facut impreuna si credem ca exista oameni priceputi si dornici sa se implice in rezolvarea problemelor din aceste domenii. Propunem o constructie alternativa la sistemul de legiferare si reglementare a vietii noastre, o platforma de provenienta civica fara orgoliile si interesele specifice politicianismului.

Va solicitam pe toti cei care simtiti nevoia sa luati atitudine fata de carentele politice actuale sa participati activ la redresarea societatii noastre pentru recuperarea demnitatii, decentei si a bucuriei de a trai. Putem realiza aceste lucruri fara sa urmam o cariera politica, prin dezbateri intre oameni competenti si propuneri legislative adecvate timpului si spatiului contemporan. Suntem convinsi ca un numar mare de cetateni, prin solidaritate si efort conjugat, pot impune legi si reguli noi prin care sa produca schimbari majore in bine.

Experienta ne arata ca si cele mai bune intentii si masuri pot fi denaturate ori sabotate sistemic de grupuri de interese. De aceea structura organizatiei noastre are o componenta destinata elaborarii unui program de masuri pentru redresarea situatiei actuale dublata de o directie consacrata aplicarii acestor masuri prin actiune civica si politica.

E momentul sa ne intoarcem ACASA!

  
Citește și...