Victorie sau esec?

Rezultatele alegerilor de duminică ne accentuează dilemele sau ne aduc certitudini? Indiferent de așteptări, alegerile reprezintă un punct de cotitură.

  1. Victorie sau eşec?
  2. Este societatea civilă în forma ei actuală capabilă să potenţeze electoratul României profunde, astfel încât să antreneze o masă critică necesară răsturnarii raportului politic de forţe?
  3. Sunt partidele nou apărute şi grupurile de iniţiativă civică suficient de puternice pentru a se opune maşinăriilor partidelor corupte?
  4. Partidele noi au sau reușesc să atragă oamenii capabili să creeze strategii de succes în lupta inegală cu sistemul?

Scepticii şi cârcotaşii vor spune: eșec. Obiectivul Societaţii civile – Nicuşor Dan – Primar General – nu a fost atins. Bucureştiul intră la propriu în Zodia Cancerului, obiectivele celor 30% dintre votanţii bucureşteni: o administaţie transparentă şi prietenoasă, eliminarea corupţiei, modernizarea oraşului, rămân şi după 26 de ani la nivel de deziderat. Ca niciodată, un partid stăpâneşte toate primăriile Capitalei, o ameninţare serioasă la adresa bugetelor locale, dar şi un puternic semnal de alarmă referitor la corectitudinea alegerilor din toamnă. Cei 25% consilieri USB pot părea, pentru unii, doar o sămanţă de scandal, în faţa unui zid de 75% al partidelor vechi. Cu siguranță vor face front comun fătiş pentru apărarea intereselor ilegitime ce îi unesc. Milioane de romani au urmarit cu emoţie lupta politică de la Bucuresti, cu speranţa că victoria electorală de aici va declanşa un val care se va resimţi şi în localitatea lor. Sute de voluntari au muncit zi şi noapte la acest proiect, făra nicio răsplată materială, animaţi doar de dorința unei schimbări în bine a oraşului şi lumii în care trăiesc. La final, am obţinut un incredibil Firea 45 %!

Nu, nu este o victorie, dar este fără îndoială un moment istoric de referinţă al existenţei societăţii noastre! Dupa 75 de ani de regimuri totalitare sau pseudo-democratice, în sfârşit, un grup de cetăţeni liberi, animaţi doar de propriile lor conştiinţe, au reuşit, prin efort şi inteligenţă, să spargă zidul ermetic al puterii neo-securiste şi să pătrundă în spaţiul deciziei publice. După tributul de sânge din 1989, suntem acum în faţa unui nou eveniment major în lupta acestui popor pentru libertate şi democraţie. USB şi Nicuşor Dan nu ne-au arătat doar că se poate, ci mai ales cum se poate. Un grup de câteva zeci de entuziaști, fără resurse remarcabile, cu grijile zilnice ale oricarui om onest, au reuşit să aducă alături de ei alte câteva sute de entuziaşti şi câţiva sponsori curajoși. De acum, orice grup de cetăţeni, în orice colţ al ţării, vor avea un model de urmat şi ştim că Nicuşor Dan şi echipa sa vor împărtaşi experienţa acumulată.

Societatea civilă protestatară şi ONG-urile active reprezintă de mulţi ani vârful de lance al luptei cetăţenilor cu mafia din administraţie. Succesele obţinute sunt uriaşe, mai ales raportat la resursele extrem de limitate. Totuşi, suntem constienţi ca metastaza sistemului corupt este atât de extinsă încât victoriile punctuale nu mai pot asigura echilibrul societaţii şi este necesară o implicare politică şi o luptă directă cu sistemul. Pentru aceasta, este necesară unificarea mişcărilor politice de opoziţie nou apărute dar şi dezvoltarea mesajului de la stadiul discursului civico-academic, către un mesaj larg, care să vizeze toate categoriile sociale, precum şi extinderea acţiunii către toate domeniile societăţii.

Au partidele nou apărute capacitatea de a înlătura mafia de la conducerea Statului Român? Cu siguranţă nu! Avem în prezent în România un număr estimativ de 8 milioane de votanţi ai vechilor partide şi câteva sute de mii de oameni liberi, care au avut posibilitatea să voteze după propria conştiinţa. Dacă excludem posibilitatea ca un om liber şi întreg la minte să-şi voteze călăul ani şi ani la rând, înţelegem că ne confruntăm cu o vastă reţea de dependenţe, de şantaj, de mită, de manipulare sau efectiv de lipsa de opţiuni cu care aceşti 8 milioane de români se confruntă. Schimbarea se va produce atunci cand un număr semnificativ din electoratul captiv va fi eliberat şi adus la stadiul de cetăţean conştient. Iar pentru aceasta nu este suficient efortul unui grup de tineri entuziaşti, ci este necesară implicarea directă a fiecăruia dintre noi, acei cetăţeni conştienți ai acestei ţări. Miracole nu vor veni, doar acţiunea perseverentă şi coordonată ne vor asigura succesul.

Noi, Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Actiune – A.C.A.S.A. suntem unul dintre partidele nou apărute pe scena politică românească. Percepuţi ca un pericol semnificativ la adresa sistemului în perspectiva alegerilor din acest an, am beneficiat de un tratament special din partea Tribunalului Bucureşti, care, prin încălcarea legii, a intârziat înregistrarea partidului nostru astfel încât să nu ne putem înscrie în cursa electorală a alegerilor locale. Dacă in București exista USB, ne propusesem să sprijinim și să organizăm grupuri locale in țară. Aceste breșe posibile se alăturau periculos celei din București și sistemul a reacționat.

Venim cu toţii din societatea civilă activă, dar care, în locul unei unice formaţiuni politice puternice, activăm în grupuri distincte, unificarea acestor curente civice fiind refuzată pană acum, din motive mai mult sau mai puţin obiective.

Noi, membrii A.C.A.S.A. suntem un grup implicat în fenomenul politic și un martor informat al acestei campanii pentru locale, dar, în acelaşi timp, putem aduce experiența noastră de mai bine de doi ani de acțiune, de dezbateri pe teme politice, economice și sociale într-o nouă construcție politică la nivel național.

Toate aceste eforturi individuale şi oneste nu vor avea nici o finalitate fără participarea fiecăruia dintre voi. Acum implicarea este esenţială. Ştim că se poate, ştim ce trebuie făcut.

Constituiţi grupuri de iniţiativă, aderaţi la formaţiuni politice noi cu care rezonaţi sau creaţi una a voastră. Unitatea, acţiunea şi succesul vor veni apoi de la sine.