Comunicat

Actualizare 15.06.2016: Epopeea înregistrarii partidului Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune nu s-a încheiat. Tribunalul București a admis cererea de înființare după 114 zile de la depunerea ei (termenul legal este de 30 zile!), însă refuză să redacteze Încheierea pentru a putea fi înscriși în Registrul partidelor politice si a putea propune candidați. Deși am facut acum aproape o lună cerere de urgentare a redactării, Tribunalul București încă refuză să respecte legea. CSM a fost sesizat incă de pe 17 martie 2016, dar refuză să raspundă chiar și după 3 luni. Întrebarea rămâne: Cui îi este frică de A.C.A.S.A?

București, 22 martie 2016,

www.alternativacivica.ro

Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune <A.C.A.S.Ă>, trage un semnal de alarmă privind împiedicarea de către justiție a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale: dreptul de a fi ales, de a alege, de asociere, de exprimare a ideilor politice. Tribunalul București, împiedică înregistrarea juridică a partidului Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune <A.C.A.S.Ă>, blocând participarea acestuia la alegerile locale din 5 iun 2016.

Istoricul înregistrării la Tribunalul București:

Pe data de 5 ianuarie 2016 a fost depusă la Tribunaul București cererea de înregistrare a partidului ACASA, (Dosar 149/3/2016) împreună cu documentația legală și suplimentară, cerută de instanță. Termenul prevăzut de lege pentru soluționarea cererii de către Tribunalul București este de maxim 30 de zile. Dupa 6 săptămani am depus o cerere de urgentare a procedurii. Aceasta a fost urmată de o atenționare a Tribunalului că se află în afara legii. Pe 29 februarie, după 55 de zile, Tribunalul a stabilit ziua de 28 aprilie 2016 ca prim termen în dosar. Am depus imediat o cerere de preschimbare a termenului, cerere ignorată de Tribunal.

Deși legea prevede termenul de 30 de zile pentru soluționarea cererilor de înregistrare a partidelor, practica instanțelor arată că, în medie, prima înfățișare are loc la 45 de zile de la depunerea dosarului. Noi am primit termen la 114 zile de la depunere, cu două zile dupa expirarea perioadei de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale.

Încălcarea termenului legal de către Tribunalul București, prin: Președinte, președintele Secției a–III-a Civilă și judecătorii completului FU 10 are drept consecințe încălcarea dreptului de a fi ales, dreptului de a alege, dreptului la libera exprimare a ideilor și dreptului la asociere politică, drepturi stabilite de Constituție, de Declarația Universală a Drepturilor Omului, de Carta Drepturilor a Uniunii Europene și de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Considerăm că nerespectarea termenelor prevăzute de lege în cazul majorității cererilor de înființare a partidelor politice afectează pluralismul politic. Reforma legii partidelor a deschis calea spre schimbarea de facto a clasei politice, iar revolta societății civile a impus acest deziderat pe agenda publică.

Puterea legislativă a fost obligată de CCR să reformeze legea partidelor. Puterea executivă a fost forțată de mișcările de stradă să admită că nu mai este reprezentativă conform algoritmului politic impus până în prezent. Constatăm astfel că sistemul politic corupt, refractar la schimbare, reacționează prin puterea judecătorească, blocând practic accesul oamenilor noi în competiția electorală. Se dovedește că în România separația puterilor în stat este doar de fațadă și că există control politic al instanțelor judecătorești.

În fața acestor abuzuri am decis să întreprindem urmatoarele acțiuni:

  • pe 17.03.2016 am reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii aceasta situație;
  • pe 18.03.2016 am depus o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel;
  • Vom informa Ambasadele SUA și ale statelor UE cu privire la realitatea din justiție;
  • Vom cere Comisiei Europene în cadrul MCV, să monitorizeze în continuare cu multă atenție puterea judecătorească și separația și echilibrul puterilor în stat în România, (nu numai politicienii);
  • Vom informa Președintele, Guvernul și CSAT pentru a îndrepta aceasta situație.

Lansăm un apel la SOLIDARITATE către toate partidele de bună credință, nou înființate sau în curs de înființare, pentru a-și uni eforturile în strategii comune, pentru combaterea acestor abuzuri și pentru a preveni astfel de practici caracteristice clasei politice actuale.

Totodată, facem un apel către toți cetățenii să privească cu luciditate realitățile societății românești, să se implice activ în viața publică și în campania electorală, cu îndemnul de a nu vota partidele din sistemul actual, dominate de corupție.

Anexăm pentru informare Plângerea către Parchet și Sesizarea către CSM.

George Epurescu,

În numele Comitetului de Iniţiativă

Tel: 0742689126, email: gepurescu@yahoo.com

A.C.A.S.Ă reprezintă un grup de cetățeni implicați activ în mișcările sociale din ultimii ani: Piața Universității 2012, campania împotriva explorării și exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, apărarea cetățenilor de represiunea nedreaptă a Jandarmeriei, Roșia Montană, înființarea și susținerea Taberei de Rezistență de la Pungești, lupta împotriva practicilor abuzive ale Guvernului în domeniul exploatării resurselor naturale prin acțiuni în justiție împotriva Chevron, Gazprom (NIS Petrol), MOL Ungaria, lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, contestarea prevederilor neconstituționale din legislația electorală, a referendumului la Avocatul Poporului (și acționarea acestuia în instanță) și altele. Aceste acțiuni au găsit ecou în rândul altor grupuri civice active, reușind coagularea acestora în vederea constituirii unei platforme de reprezentare politică cu susținere în 8 județe. Mai multe despre noi aflați pe www.alternativacivica.ro[/vc_column_text]